OSTEOPATHIE &

ENERGETISCH LICHAAMSWERK

Osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, waarbij bewegingsverliezen in het lichaam opgespoord en gecorrigeerd worden. Osteopathie kan een oplossing bieden voor allerhande problemen, als aanvulling op de klassieke geneeskunde, of waar deze soms tekort schiet.

Uitgangspunten van de osteopathie:

Het lichaam is een biologische eenheid. Alle afzonderlijke delen en systemen staan met elkaar in verband. Osteopathie benadert de mens in zijn totaliteit.
In het lichaam zijn structuur en functie onlosmakelijk verbonden. Door op de structuur te werken, gaat de osteopaat ook het functioneren van het lichaam beïnvloeden.
Het lichaam heeft een natuurlijk zelfgenezend vermogen. De osteopaat creëert ruimte, letterlijk en figuurlijk, om dit lichaamseigen herstelmechanisme optimaal te laten werken.

In de osteopathie wordt rekening gehouden met drie bewegingssystemen:

1.het pariëtaal systeem (het bewegingsapparaat, met spieren en gewrichten)
2.het visceraal systeem (de inwendige organen)
3.het craniaal systeem (de schedel, met hersen- en ruggenmergvliezen, in verbinding met het centraal zenuwstelsel)

De osteopaat gaat op zoek naar verstoringen in de beweeglijkheid van de structuren in elk van deze drie systemen. Via zachte manuele technieken worden blokkages opgeheven en wordt de beweging gecorrigeerd. Door een verbeterde doorbloeding en zenuwwerking gaan spieren, organen en andere structuren beter functioneren.

Deze zachte en respectvolle therapie kan efficiënt ondersteuning bieden bij tal van acute en chronische klachten:
rug- en nekklachten, bekkenproblemen, gewrichtsklachten, hoofdpijnen, duizeligheid, uitstralingspijnen, sportletsels, spijsverteringsklachten, spierspanningen, stressgerelateerde klachten, emotionele stoornissen, burn-out, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, slaapproblemen, zwangerschapsongemakken, enz.

Osteopathie brengt niet enkel verlichting van de symptomen, maar pakt de oorzaak aan, en zorgt zo voor een duurzame verbetering van de levenskwaliteit.

Energetisch lichaamswerk

Ik werk als osteopaat zowel op het fysieke als op het energetische lichaam. Dit geeft een dieper en ruimer effect, omdat fysieke klachten meestal samengaan met onderliggende verstoringen in het energiesysteem.

De meeste holistische geneeswijzen gaan uit van de energetische aard van de realiteit: alles is energie, in verschillende manifestatievormen.
Vanuit dit perspectief wordt het lichaam gezien als een energetisch informatiesysteem, waar al onze ervaringen, gedachten, overtuigingen en emoties een plaats hebben en weerspiegeld worden.

Energetisch lichaamswerk brengt dit gehele systeem in balans, zodat diepere heling kan plaatsvinden. Tegelijk krijg je meer inzicht in de samenhang van je lichamelijke gesteldheid met het emotionele, psychologische en spirituele aspect.

Werkwijze

Vertrekkend vanuit jouw specifieke hulpvraag, gaan we op zoek naar een directe en efficiënte aanpak.

Na het vraaggesprek overloop ik het hele lichaam en registreer aanwezige spanningen, bewegingsverliezen, en onevenwichten in het energiesysteem.
Door een precieze afstemming op de spanningstoestand van de weefsels, komt de blokkage of gestagneerde energie geleidelijk vanzelf in beweging, zonder gebruik van externe kracht. Waar nodig wordt dit aangevuld met andere zachte manuele technieken zoals pulsing, massage, stretching, mobilisatie of manipulatie.
Zo kan de energie weer vrij gaan stromen en zich evenwichtig verdelen, en kunnen de lichaamsfuncties zich herstellen.

In de behandeling stem ik me af op de prioriteit die het lichaam op ieder moment naar voren brengt en ga ik steeds op zoek naar de wortel van het probleem. Zo komen we geleidelijk bij diepere lagen en onderliggende verstorende patronen. Deze zijn vaak emotioneel of psychisch van oorsprong, soms al aanwezig van in de kindertijd.
Stap voor stap kunnen diepere weerstanden op deze manier vrijgemaakt worden, en komt er meer ruimte voor ontspanning, doorstroming en nieuwe vitaliteit.
Waar nodig geef ik aanvullende tips, adviezen of oefeningen mee.

Naast deze healingsessies op de behandeltafel kan je ook kiezen voor individuele mindfulness coaching, waarin je de vaardigheden leert om je helingsproces nog meer in eigen handen te nemen.